E-mail this page to a friend

Tell me when this page is updated

 

 

 

Avusturyada Üniversite Egitimi

Avusturya'daki 19 üniversite içerik olarak birbirinden cok farklidir

- Viyana, Graz ve Osnabrück üniversiteleri gibi eski üniversiteler son derece kapsamli bir fakülte agindan olusurlar ve pek çok degisik alanda ögrenim secenegi sunarlar. Viyana Üniversitesi sadece Avusturya'nin degil Avrupa'nin da en büyük üniversitelerinden biridir.

- Daha genç üniversiteler olan Linz, Salzburg ve Klagenfurt Üniversiteleri ve Viyana ve Graz Teknik Üniversiteleri daha dar bir kapsama sahiptir.

- Kisa bir zaman öncesine kadar yüksekokul statüsünde olan Montanuniversitaet Leoden, Universitaet für Bodenkultur Wien, Veterinaermedizinische Universitaet Wien ve Wirtschaftsuniversitaet Wien, üniversitelerin organizasyonunu düzenleyen bir yasa ile 1975'te "Brans Üniversitesi" ilan edilmislerdir ve tek bir fakülteden olusmaktadirlar..

- Sanat egitimi veren üniversiteler:

Akademie der bildenden Künste (Viyana),

Universität der angewandte Kunst (Viyana),

Universitäten für Musik und darstellende Kunst (Viyana, Salzburg ("Mozarteum") ve Graz),

Universitaet für künstlerische und industrielle Gestaltung (Linz).

Avusturya'daki sanat okullarina giris sirasinda mutlaka bir giris sinavini geçmek gerekmektedir. Bu sinav okuldan okula ev sanat dallari arasinda pek çok farkliliklar gösterdiiinden ders yilinin baslangicindan en azindan 6 ay önce ilgili okul ile baglantiya geçmeniz gerekmektedir. Avusturya'da üniversitelerin yani sira mesleki egitime agirlik veren ve egitim süresi daha kisa olan diger bir çesit yüksek ögrenim kurulusu daha vardir. Meslek üniversitesi olarak adlandirilan bu okullar Avusturya'da Fachhochschule (FHS) olarak isimlendirilirler. FHS'lerde egitim, bitirme sinavina girebilmek için gereken derslerin alind 3 seneye ek olarak belirlenen bir süre ile yapilmasi zorunlu meslek içi stajlardan olusmaktadir .

Ögrenim yili 1 Ekimde baslar ve ertesi yilin 30 Eylül gününde sona erer.

Avusturya'da Üniversitelere Giris ve Basvuru

Ögrenim görülmek istenen bölümde bos yer bulunmasi: giris için siralama daha önce ögrenim görülen okulun bitirme sinavinda alinan derece dikkate alinarak yapilir (Reifezeugnis).

Lise diplomasinin denkligii: Türkiye'de bulunan ve yabanci dille egitim veren bazi okullarin (Avusturya Lisesi vs.) diplomalari denk kabul edilmektedir. Ancak denklik olmamasi durumunda ya da Almanca bilgisinin yetersiz olmasi durumunda devam edilecek bir hazirlik okulunun ardindan tamamlama sinavlarina (Studiums Ergaenzungsprüfung) girmek gereklidir.

Almanca dil sinavi Ögrenimin baslamasindan önce okul tarafindan yazili ve ve sözlü bir Almanca dil sinavini geçmeniz istenebilir.

Ögrenim görmek istediginiz alanda Türkiye'de bir fakülteye kayitli olmaniz gereklidir. Eger Türkiye'deki üniversitelerde ayni isimde bir fakülte bulunmuyorsa, akademik siralamada en yakinindaki fakülteye kayitli olmak gerekmektedir.

Eger Baska bir üniversitede yarim kalan egitiminizi Avusturya'daki bir okulda tamamlayacaksaniz, yani Avusturya'daki bir üniversiteye transfer olduysaniz, önceki egitiminizi gösteren ve okula devam ettiginiz dönem sayisini, verilen sinavlari ve alinan notlari içeren bir belgeyi basvuru belgelerine eklemelisiniz.

Üniversitelere Basvuru:
- Üniversiteye basvuru ve kayit yenilemesi ile ilgili formlar üniversitelerden elde edilebilir.

- Ögrenim görmek istediginiz bölüme ya da sanat okulu rektörlügüne bir dilekçe ile basvurun. Üniversiteden elde edilecek formlar ve ekteki belgeler ile her türlü basvuru kis dönemi için en geç 1 Eylülde, yaz dönemi için ise en geç 1 subat'ta üniversiteye ulasmis olmalidir. Geciken belgeler ancak bir sonraki dönem için degerlendirmeye alinabilmektedir.

- Basvuru sirasinda su belgeler de eklenmelidir:
1. Onayli lise Diplomasi ya da bitirme belgesi (alinan derslerin notlari belirtilmis olmalidir.).
2. Eger varsa, Almanca bildiginizi gösteren bir belge.
3. Türkiye'de ögrenim görmek istediginiz alanda bir fakülteye yerlestirildiginizi gösteren bir belge (ÖSS sonuç belgesi vs.).
Unutmayin ki, Almanca olmayan tüm belgelerinizin çevirilerinin yapilmasi gereklidir. Almanca olmayan belgelerinizi yeminli tercümana çevirttikten sonra noterden tercümeyi onaylatmaniz gerekmektedir. Tüm belgelerin asillarinin Türkiye'deki yetkili makamlarca ve ilgili Avusturya temsilciligi tarafindan onaylanmasi gerekmektedir. ( Apostill )
Basvuru sonucunda üniversite rektörlügü ögrencinin dogrudan mi yoksa tamamlama sinavlari sonucunda mi ögrenimine baslayacagini ögrenciye yazili olarak bildirir. Ancak bu cevap Türkiye'de beklenmelidir
Avusturya'da Master Egitimi (Universitaetslehrgaenge)
Avusturya'daki üniversitelerde bazi alanlarda ücretli olarak master yapmak mümkündür. Bu programlarin (Universitaetslehrgaenge) içerigi, süresi ve giris sartlar? birbirinden farkliliklar göstermektedir. programi basari ile tamamlayan ögrenciler MBA (Master of Business Administration) ya da MAS (Master of Advanced Studies) unvanlarindan birine sahip olurlar. Giris sartlari birbirinden çok farkli oldugundan detayli bilgi almak için üniversiteler ile baglantiya geçmek gerekmektedir.
Avusturyadaki Üniversitelerin internet Adreisleri icin >>
Avusturya için Ögrenci Vizesi
Avusturya'da ögrenim görecek ögrenciler Avusturya'ya girebilmek için geçerli bir pasaporta ve vizeye sahip olmak zorundadirlar. Alinacak vize ülkede geçirilecek zamana bagliolarak farkli tiplerdedir:
1. Avusturya'da en fazla 6 ay süre ile kalacak ögrenciler 90 güne kadar "Reisevisum C", 180 güne kadar ise "Aufenthaltsvisum D" almalidirlar. Bu vizeler Avusturya konsolosluklari ya da büyükelçilikleri tarafindan verilirler ve uzatmalari mümkün degildir.
2. Avusturya'da 6 aydan daha uzun süre kalacak ögrencilerin "Aufenthaltserlaubnis für Studierende" adini tasiyan bir izin belgesi almalari gerekmektedir. Bu belge üniversiteye kabul belgesi (Zulassungsbescheid) alindiktan sonra Türkiye'deki Avusturya temsilcilikleri tarafindan verilebilecegi gibi Avusturya Üniversitesi tarafindan yapilan kabul islemleri sirasinda da saglanabilir.
- Bu belge için basvuru sirasinda ekte pasaport fotokopisi, nüfus kaydi, finansman kaynaklari ile ilgili belgeler ve üniversite kabul belgesinin kopyalari ve onayli almanca çevirileri de gerekmektedir. Bu izin belgesinin verilmesi birkaç ay sürebilir ve ücrete tabidir. Bu nedenle gerekli belgeler elinize geçer geçmez hemen basvurmaniz sizin yarariniza olur. izin belgesinin gecikmesi durumunda ve dönem kaybi tehlikesi bas gösterirse, bazi özel durumlarda Avusturya temsilciligi tarafindan Visum D verilir. Bu vize daha sonra Avusturya'da uzatilabilir.
- Avusturya'ya ögrenim amaci ile gittiginizde kesinlikle turist vizesi (Touristenvisum C) ile giris yapmayin, çünkü bu vizenin uzatilmasi mümkün degildir!
Avusturya'ya ögrenim amaçli giderken aile bireylerinizi de yaniniza almaniz mümkündür. Ancak bu durumda herkesin kendi adina vize çikartmasi gerekmektedir. Ayrica, ailenin Avusturya'daki yasam ve diger giderlerinin finansmanin hazir oldugu belgelerle kanilanmalidir .
Yukaridaki Konulari ile ilgil ayrintili biligilere Avusturya Büyük Elciligi ve Konsolosluklarindan Edinebilirsiniz
Istanbul Büyük Elciligi Sayfasi >>
 

PASAPORT VE ASKERLIK ISLEMLERI
 

Yeni pasaport alma

Reşit olanlar:

Nüfus cüzdanı,

Eski pasaport cüzdanı,

3 adet yeni çekilmiş vesikalık fotoğraf,

İşçi veya işveren olduğunu gösteren belge,

Refakat hanesinde kayıtlı olan çocukların ikişer adet yeni çekilmiş fotoğrafları ve nüfus cüzdanları,

Askerlik durumunu gösterir belge.

16 Yaşından küçük olanlar:

Çocuk, Başkonsolosluğa gelemiyorsa fotoğraflı okul veya ikamet belgesi,

Anne ve babanın pasaportları,

Çocuğun nüfus cüzdanı,

Evlilik dışı dünyaya gelen çocuklarda, meşruatlı nüfus kayıt örneği,

Anne ve babanın her ikisinin de Başkonsolosluğa bizzat gelerek beraberce imzalayacakları muvafakatname,

Anne veya babadan birisi, Başkonsolosluğa gelemiyor ise bulundukları yer noterinde veya diğer bir Türk Başkonsolosluğunda tanzim ettirecekleri muvafakatname,

Anne ve babanın boşanmış olması halinde çocuğun velayeti hakkında kesinleşmiş mahkeme kararı.

16 yaşından küçüklerin pasaport refakat hanesine kaydı:

Kaydedilecek çocuğun doğum belgesi veya nüfus cüzdanı,

Anne ve babanın pasaportları ve nüfus cüzdanları,

Annenin pasaportuna kayıt edildiği taktirde babanın, babanın pasaportuna kayıt halinde annenin, nüfus cüzdanı ve pasaportuyla bizzat Başkonsolosluğa gelmesi,

Evlenme cüzdanı (Yeni doğumda yapılan kayıtlarda)

İki adet fotoğraf.

Kayıp pasaport :

Yabancılar Dairesi‘nden alınacak kayıp belgesi (Verlustanzeige)

4 adet vesikalık fotoğraf,

Pasaportun hangi makamdan, ne zaman alındığını ve nasıl kaybolduğunu belirten Türkiye ve Almanya adreslerinin yer aldığı dilekçe,

Nüfus hüviyet cüzdanı.

 

 

 

Öğrencilerin Askerlik İşlemleri:

Başvuru formu, ( Eğitim Ataşeliğince verilir.)

Yeni tarihli öğrenci belgesi,

Nüfus cüzdanı ve fotokopisi,

Pasaport,

5 adet fotoğraf,

Anne veya babanın çalışma müsaadesinin fotokopisi.

 

 

 

Türkiye Cumhuriyeti

AVUSTURYA VIYANA BUYUKELCILIGI

Prinz Eugen Str.40 1040 Wien Austria

Tel: (00 43-1) 505 73 38-505 04 81

Fax: (00 43-1) 505 36 60