Viyanda Universite Egitimi          
 
 
 
 
 
 


 
 
 



                
 
 
 
 
 
 
 
 
 
              
 

Askerlik Sözlügü*

Askerlik Çagi : Her erkegin nüfus kütügünde yazili olan yasina göre, 20 yasina girdigi yilin Ocak ayinin birinci gününden baslayarak erbas ve erler için 41 yasina girdigi yilin ilk Ocak ayinin birinci gününde biten süredir.

Yükümlü : Askerlik hizmeti, Askerlik Kanunu ve/veya Yedek Subay Kanunu ve degisiklikleri geregince yerine getirecek olan her erkek Türk vatandasidir.

Ilk Yoklama : Her yil askerlik çagina giren yükümlülerin sayilarini, adreslerini ve kimliklerini dogru olarak tespit etmek için idare ile vatandaslar arasinda yapilan islemlerdir.

Son Yoklama : Türk Silahli Kuvvetleri Saglik Yetenegi Yönetmeligi'ne göre, silah altina alinacak yükümlülerin 01 Temmuz-31 Ekim tarihleri arasinda saglik muayene ve kontrolünden geçirilmeleri, askerlik hizmetine baslamalari ya da bu hizmetten muaf tutulmalari, ve askerlige elverisli olanlarin tahsil seviyeleri ile sanat ve meslek guruplarinin belirlenmesi islemleridir.

Askerlige Elverisli : Türk Silahli Kuvvetleri Saglik Yetenegi Yönetmeligi'ne göre, saglik yönünden askerlik hizmetini yapmasina engel olan bir hastalik veya sakatligi bulunmayan yükümlülerdir.

Askerlige Elverissiz : Türk Silahli Kuvvetleri Saglik Yetenegi Yönetmeligi yönünden, askerlik hizmetini yapamayacak derecede hastalik veya sakatligi bulunan yükümlülerdir.

Emsal : Yükümlülerden birlikte son yoklama islemlerine tabi tutulan veya tutulmasi gereken dogumlulari, sevkte ise, birlikte sevk edilmesi gereken celp gurubunu ifade eder.

Yoklama Kaçagi : Bulunduklari yerdeki askerlik meclisleri veya yurt disinda elçilik ve konsolosluklardaki son yoklamaya, süresi içinde, kabul edilebilir, kanuni bir özürü olmaksizin gelmeyenler ile islemlerini sonuçlandirmayanlardir.

Bakaya : Sevk için çagrilklari halde, sevkin son gününe kadar gelmeyenler ile sevk edildikleri halde, birliklerine katilmayan yükümlülerdir.

Ertesi Yila Birakma : Son yoklama sirasinda yasada belirtilen sebeplerden dolayi bir sonraki dogumla isleme tabi olan yükümlülerdir.

Sevk Tehiri : Askerliklerine karar alinmis oldugu halde, yazili sebeplerden dolayi sevkleri geri birakilan yükümlülerdir.

Göçmen : Fert olarak veya toplu halde yerlesmek maksadiyla ve geri dönmemek üzere bulundugu ülkeden ayrilarak Türkiye'ye gelen, Türk kültürüne bagli ve Türk soyundan kisileri ifade eder.

Yabanci : Bir devlete nazaran, kendi tabiyetinde olmayan hakiki veya hükmi sahistir.

Mülteci : Yerlesmek maksadi olmayip, bir zorunluluk nedeniyle geçici olarak oturmak üzere Türkiye'ye siginan kisilerdir.

Bagli oldugunuz Egitim Müsavirligi'nde dosyanizin açik oldugu süre boyunca dikkat etmeniz gerekenler

Milli Egitim Bakanligi'nca özel ögrenciliginizin tanindigina dair düzenlenen "tanitma fisi" elinize ulastiginda:

A-Bagli Bulundugunuz Müsavirlik araciligi ile Milli Egitim Bakanligi'na basvuruda bulunmus iseniz:

1.Bilgi Formu'nu doldurup ögrenim gördügünüz döneme ait full-time ögrenci belgeniz ile birlikte müsavirlige gönderin.

B- Türkiye'de Milli Egitim Bakanligi'na basvurarak ögrenciliginizi tanitip yurtdisina çikmis iseniz:

1. Özel ögrenci tanitma fisinin fotokopisini,

2. Nüfus cüzdaninizin fotokopisini,

3. Full-time ögrenci oldugunuzu gösteren okul belgesini,

4. Üzerinde adresiniz yazili ve pullu bir zarfi, bagli oldugunuz müsavirlige göndererek ögrenci dosyanizin açilmasini isteyin.

Ögrenci oldugunuz sürece yerine getirmeniz gereken sartlar sunlardir:

1. Her dönem (Fall/Spring) basinda full-time ögrenci oldugunuzu bildiren resmi bir okul yazisini ve dönem sonunda, aldiginiz dersleri ve notlarinizi gösteren resmi not belgenizi (official transcript) "Form Dilekçe"ye ekleyerek bagli oldugunuz müsavirlige gönderin.

2. Ögreniminizi tamamlamaniz, ögreniminizden vazgeçmeniz veya isçi statüsüne geçmeniz halinde bagli oldugunuz müsavirlige yazarak dosyanizin kapatilmasini isteyin.

3. Bagli oldugunuz müsavirlige yapacaginiz bütün basvurularda mutlaka üzerinde adresiniz yazili ve pullu bir zarf gönderin.
Ögrenci olarak hatirda tutmaniz gereken hususlar sunlardir.
- Okula full-time ve gündüz devam esastir.
- Bagli oldugunuz müsavirlikle en fazla alti ayda bir iliskiye geçmeniz gerekir.
- Adres degisikligi halinde yeni adresinizi en kisa zamanda bagli oldugunuz müsavirlige bildirmeniz gerekir.

4. Bütün müracaatlarinizi, gerekli belgelerle birlikte zamaninda yapmaya özen gösterin.

Pasaport Süre Uzatma Belgesine Ihtiyaç Duyuyorsaniz:

Bagli oldugunuz müsavirlige bir dilekçe ile basvurarak "ögrenci pasaport süre uzatma belgesi" isteyin. (Pasaportunuzu göndermeyin). Müsavirlikten alacaginiz bu belge ile bagli bulundugunuz Baskonsolosluga müracaat edin.